Ajándék Új-Zélandról

2016. április 24., vasárnap

Ajándékot kaptam mint "kataliszt" Új-Zélandról. Aláírója Kata, aki azon a távoli szigeten él és onnét olvasgatja a blogomat és igazi, kézzelfogható ajándékal lepett meg. Szép levele mellé DVD-lemezt tett, rajta egy csodás természetfilm Új-Zélandról. Kaptam CD-t is, ottani énekesek felvételeivel.
Kata a levelében is szólt az ottani operaénekesekről, akik közül én eddig csak Kiri Te Kanawát ismertem. Elmesélte, hogy még itthon, Budapesten a hatvanas évek elején hallotta/látta élőben az egészen fiatal és még ismeretlen Pavarottit - megpróbáltam utánakeresni, mit is láthatott vele Kata - hát a Rigolettót! Nem csoda, hogy végleg beleszeretett az opera műfajába és Pavarotti hangjába is. Így aztán új hazájában is figyelemmel kíséri az ottani zenei életet is, és egyszercsak úgy érezte, mintha újra a fiatal Pavarottit hallaná:  2012-ben egy tv-híradóban üötötte meg fülét a szép tenorhang. Tulajdonosa egy fiatal új-zélandi tenorista, DARREN PENE PATI volt, akinek aztán el is ment első koncertjére.

Hallgassuk meg mi is egyik felvételét, Nemorino románcát a Szerelmi bájitalból, ami minden lírai tenorok próbaköve:




Hát igen, ugye nem csak alkatra emlékeztet Pavarottira?

1987-ben született, tehát még nincs 30 éves, de máris több nemzetközi versenyen bizonyította tehetségét. 2012-ben megnyerte a Joan Sutherland - Richard Bonynge énekversenyt (Kata valószínűleg ekkor hallhatta a híradóban), majd 2014-ben a Montserrat Caballé nevével fémjelzett nemzetközi versenyt, 2015-ben pedig második díjat nyert az Operalián, Plácido Domingo versenyén.

Fivére, Amitai Pati is énekes, sőt mi több, szintén tenorista. Ők ketten, társulva Moses Mackay nevű unokatestvérükkel (aki bariton), megalapították a Sol3 Mio formációt. Operát, slágereket, sok fülbemászó zenét énekelnek együtt, rendkívül népszerűek hazájukban. Pene Pati számára, gondolom, azért az operaszínpad a legfontosabb - mostanában San Franciscóban énekel. A Sol3 Mio-val viszont - új híveket is tud szerezni az opera műfaja számára.




Hogy hazájában milyen népszerű, itt van egy kis videó, hogyan kérte meg szerelme kezét :) 


Felesége is szakmabeli: Amina Edris, egyiptomi származású operaénekesnő (szoprán).

Akit érdekel, egy szép kisfilmet is megnézhet esküvőjükről:



Kedves Kata!

Köszönöm szépen az ajándékot, nagyon meghatottál vele és nagyon örülök, hogy kis bepillantást nyerhettem Új-Zéland zenei életébe. Igyekszem figyelemmel kísérni legalább ennek a fiatalembernek a pályáját, mert megérdemli!
Neked pedig kívánok minden jót, sok szép zenei élménnyel együtt és sok szeretettel küldöm üdvözletemet:

Kati - azaz "Kataliszt"

0 megjegyzés: