Zádori Máriáról

2015. szeptember 4., péntek

Ma ünnepli születésnapját Zádori Mária világhírű magyar hangversenyénekesnő, a reneszánsz és barokk stílus tökéletes megszólaltatója.
Nagykanizsáról származott el, eredeti neve Horváth Mária, később édesanyjának családi nevét vette fel. Marika a kanizsai zeneiskolában tanult énekelni. Rendkívüli szerencséje volt tanárnőjével, Ivánkovits Ferencnével, azaz Duci nénivel, aki tökéletes, stabil, természetes énektechnikát oktatott, amire aztán rá tudta építeni a régi korok muzsikájának stílusos interpretálását. És Duci néninek is szerencséje volt kiemelkedő képességű növendékével...



Ma az ünnep alkalmából csak gyorsan megmutatok egy régi újságcikket, megjelent a Zalai Hírlap 1969. augusztus 10-i számában. Nem sokkal azután íródott, hogy a nagykanizsai vegyipari technikumban (!) abszolvált érettségi után Marika elkezdte megvetni a lábát Budapesten. Sok nehézséggel kellett megküzdenie, sokat tanulni és dolgozni, még a Ki Mit Tud győzelem mellett is, mire elkezdett kibontakozni karrierje. De mi már tudjuk, hogy HORVÁTH MARIKA RÉVBE JUTOTT :)


Ezzel a kis poszttal kívánjunk innét is boldog születésnapot és füleljünk bele egyik csodálatos lemezébe! 

0 megjegyzés: