Ki volt Sigmund Romberg?

2012. április 12., csütörtök

Sokan vannak még és nem csak Nagykanizsán akik a Sigmund Romberg nevet nem ismerik. Mostanában néhányan azon (is) dolgozunk, hogy a nem-ismerők száma csökkenjen valamennyit. Még 2011-ben felavattuk emléktábláját a Farkas Ferenc Zeneiskola homlokzatán. A sok odajáró gyerek, a kisebbeket kísérő szülők, az iskolák által övezett és egyébként is forgalmas Sugár úton közlekedők közül is talán odapillantanak néhányan:



Igaz, a nevén kívül nincs más információ a táblán, de elhelyezéséből azért lehet sejteni, hogy a zenéhez lehet köze.
Sigmund Romberg valóban zeneszerző volt (és szövegíró ) , méghozzá a ma virágkorát élő musical műfaj egyik korai és a maga idejében nagyon sikeres megalapozója. Nagykanizsán pedig azért van emléktáblája, mert Rosenberg Zsigmond néven városunkban született az idén éppen 125 éve, 1887. július 29-én.

Hogy neve egy kicsivel jobban bekerüljön a köztudatba, 2010 őszén Nagykanizsán "emlékbizottság" alakult, amelynek én is tagja vagyok. Így ebben a minőségemben is, valamint sima kanizsai lokálpatriótaként ebben az évben kis blogomban többször fogok róla írni. Máris kezdem, mert valószínűleg ez is egy hosszabb sorozat lesz, ha nem is olyan maratoni, mint másik híres földink, Erdősy Eugénia élete.

Először is beszéljen a zenéje. A következő klip igazolja, hogy  Romberg tényleg nagyon népszerű volt, nem a hazabeszélés mondatta ezt velem. Ugyanis 1954-ben, halála után három évvel a legnagyobb amerikai sztárok részvételével életrajzi filmet forgattak róla Deep in my heart, azaz Mélyen a szívemben címmel.
Kezdjük a Romberggel, illetve zenéjével való ismerkedést ennek a filmnek az előzetesével:

0 megjegyzés: