Hevesi Sándor és a zene 2.

2014. szeptember 13., szombat

A fiatal Hevesi. Forrás: szinészkönyvtár.hu
A pályaképén való múltkori rövid át-futás után két érdekes, zenével kapcsolatos epizódot szeretnék még elmesélni Hevesi Sándorról.

Illetve, az elsőt ő maga meséli el nekünk. Történt, hogy 1889-ben Kanizsára látogatott a kor egyik európai hírű énekesnője, az olasz Alice Barbi és hangversenyt adott a Kaszinóban. Hosszú évekkel később Hevesi Sándor így emlékezett az eseményre és életében betöltött szerepére:

... tizenhat éves voltam, amikor Barbi Alice énekelt Kanizsán, s azon az estén az ő Schubert- és Schumann-dalain keresztül egyszer és mindenkorra rájöttem, hogy mi az előadó-művészet. Ámbár a szőkék voltak az ideáljaim, beleszerettem Barbi Alice fekete szemeibe, villogó fogsorába, még sötétsárga uszályos plüssruhája sem tudott kiábrándítani - még hajnali álmomból is felriadtam és zokogtam, amikor eszembe jutott, hogyan énekelte az "Armer Peters" harmadik strófáját, amelyre még ma is, ötven év után is úgy emlékszem, mint egy szépséges élményre, mely nem az agyvelőben raktározódik el, hanem a léleknek valami biztos, rejtett szögletében, s néha minden ok nélkül, nem mint halvány emlék bukkan fel az emberben, hanem mint forró, fényes könnycsepp a szemben.
(Színházi Élet 1935. 43. szám)

László Fülöp portréja Alice Barbiról, 1901. Forrás: wiki

Alice Barbi (1858-1948) személye is megérne egy blogbejegyzést - egyszer lehet, hogy megírom, hiszen Nagykanizsán többször is járt. Most ehhez a poszthoz talán elég annyit tudnunk, hogy elismert művésze volt a korabeli Európának. Operaszínpadon nem lépett fel, "csak" koncerteken és olasz létére nagyon értette a német stílust is. Brahms például nemcsak hogy hallotta őt, hanem még zongorán is kísérte és el volt tőle ragadtatva.

A második történet a következő blogbejgyzésem tárgya lesz, aztán tovább fogom folytatni a "Fejtő Ferenc és a zene" - témát.

Ma fejezzük be azzal a dallal, ami a kamasz Hevesi Sándort annyira elragadta: Arme Peter, Schumann dala Heine versére:

0 megjegyzés: