Megy a gőzös Kanizsára

2015. május 24., vasárnap

Mint ebből a blogból is érzékelhető, évek óta foglalkozom Nagykanizsa kultúrtörténetével, azon belül is különös tekintettel a zenei élet történetével. Persze a témának rengeteg leágazása, végtelen számú kapcsolódási pontja van más területekkel. Az idők folyamán sok dokumentumom és információm gyűlt össze, s ezeket még tovább is szándékozom gyarapítani. Innét jött az ötlet, hogy ezekből sok minden megosztható egy erre a célra rendelt facebook-oldalon: olyan apróságok, jellegzetességek, amiket nem lehet, vagy nem is érdemes blogbejegyzésként megírni, de érdekességként közzé lehet őket tenni egy ilyen oldalon.

Így egy hete elindítottam a Nagykanizsa anno nevű oldalt, lett is hirtelen több, mint 200 követőm :) A dolog persze most már kötelez...

A Kataliszt-blognak ezt a mai posztját már a facebook-oldal ihlette, itt részletesebben el tudom mondani a híres kanizsai dal történetét.

A Megy a gőzös Kanizsára eddigi tudomásunk szerint ismeretlen eredetű népies műdal. Valószínű, hogy 150-155 évnél nem idősebb, hiszen az első gőzös 1861-ben futott be a Déli Vasút kanizsai pályaudvarára.


Rétfalvi Sándor domborműve az első kanizsai vonat érkezését örökíti meg



A dal a boszniai okkupáció idején, 1877-től vált felkapottá, akkori szövegében az a bizonyos kanizsai gőzös Kaposvár helyett Boszniába ment...

Első dokumentálható változata 1880-ból ered. Koródy Csobánczi Péter: A legény bolondja című népszínművét mutatta be ekkor Erkel Elek zenéjével a budapesti  Népszínház. Ennek egyik betétdala volt a Megy a gőzös, akkori szokás szerint már közismert dalként emelték be a színdarabba.



A dal számos variációban élt tovább a későbbi évtizedekben is. 1904-ben például a mozdonyvezetők sztrájkjának egyik propaganda-dala lett:

Nem megy a gőzös, nem megy a gőzös Kanizsára,
Semmiféle
, semmiféle állomásra.
Sztrájkol minden masiniszta,
Senki
nincsen, ki a gőzöst igazítsa


Ha az ember meghallgatni szeretné a dalt - az eredetit -, sajnos, nincs könnyű helyzetben... kedvenc videomegosztó portálunkon alig lehet normális, nem-mulatós változatban megtalálni... De ezt a felvételt bátran ajánlom:

 

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen Katikám ! Sok örömet szerzett eddig is az írásaival !Várom a folytatást !