Párválasztás zenei teszttel :)

2015. május 16., szombat

Május van, az esküvők hónapja, ennek jegyében idézek egy régi cikkecskét. Kicsit átvariálva ma lehetne belőle egy olyanfajta posztot csinálni, amikkel az ember mostanában állandóan találkozik a neten, s melyek bizonyos kérdésekre adott válaszokból, lehetőségek közti választásokból "messzemenő" következtetéseket vonnak le a próbálkozó jelleméről, múltjáról, akár előző életeiről is :)

Ez a cikk, mely a Zalaegerszegen szerkesztett Zalai Hírlap  1936. április 18-i számában jelent meg, nősülendő fiatalemberek számára ad receptet leendő arájuk kiválasztásában, a zene segítéségével.

Forrás: http://ujszo.com/online/regio/2014/07/02/mig-a-halal-el-nem-valaszt


Hát akkor olvassuk a cikket, közben hallgassuk a zenéket, amiket hozzá válogattam  és okuljunk :)


Menyasszonyválasztás gramofonlemezzel

A férfi életének egyik legjelentősebb mozzanata a házasság, tehát elvitathatatlanul fontos, hogy jól válasszon asszonyt. Ha jó feleséget visz a házhoz, akkor verőfény derül az elkövetkezendő esztendőkre, de ha ennél a jelentős lépésnél "melléfog", akkor viharfelhők tornyosulnak a családi szentély fölé és még a legtökéletesebb villámhárító sem mentesít a villámcsapástól.
Egy érdekes megfigyelés szerint a gramofon a legkitűnőbb módszer arra, hogy a nősülendő fiatalember tisztába jöjjön jövendőbelije karakterével. Nyugodt lelkiismerettel ajánlható nősülni szándékozó fiatalembernek, hogy mielőtt megnősül, tegyen a jelöltje elé egy tucat gramofonlemezt és engedje, hogy az asszonyjelölt szabadon válasszon. A választási táblázat a következő:

Ha egy Wagner-nyitányt tesz fel a gramofonra, abból a nőből minden körülmények között morc feleség lenne, aki állandóan tanácsokkal látja el a férjét és még a tűzhely mellett is elmélkedik - ha ugyan kezébe veszi a főzőkanalat.




Ha egy jazz-lemezt tesz fel, akkor a flörtölésben megállja a helyét, de a férjének rendszeresen tálalja a kozmás ebédeket. Ha egy szabad perce van, akkor már másokkal udvaroltat magának.




Ha pedig egy angol foxot tesz fel, akkor nemcsak udvaroltat magának, hanem esetleg meg is csalja az urát.




Ha egy Strauss-keringőt tesz fel, abból álmodozó természetű asszony lesz. Egyébként úgy testileg, mind lelkileg minden nagyon hat rá. Például ha a férje egy hideg levesért egy kicsit komolyabban néz rá, akkor már sír.




Ha egy hallgatót tesz fel, akkor bátran feleségül vehetjük. Amelyik lány szereti a magyar nótát, az megállja helyét a tűzhely mellett, de megállja a társaságban is. Kitűnő háziasszony lesz belőle, a vendégekkel - különösen a férfivendégekkel - elsőrangúan tud bánni, de azért soha, még gondolatban sem csalja meg az urát.

A "hallgató" meghallgatása előtt azt hiszem, szükséges egy kis magyarázat, mert ez a fogalom eléggé eltűnt a köztudatból. Eredetileg a verbunkosok lassú részét nevezték így, később pedig a lassúbb tempójú, szabadabb ritmusban előadott magyar nótákat is így hívták, amelyekre nem táncoltak.




Ha pedig csárdást tesz fel, akkor megállja helyét a konyhában, a társaságban, de annyira telítve lesz temperamentummal, hogy az urát is könnyen felpofozza, ha az este véletlenül kimarad.   
 




Kár, hogy a vőlegények helyes megválasztására nem dolgozott ki az illető hasonló tesztet...
A tapasztalatokat várom kommentben!

0 megjegyzés: