Öt éves lett a kataliszt-blog!

2016. január 10., vasárnap

Majdnem elfelejtettem ezt a "születésnapot" :)

Az első poszt 2011. január 8-án került fel és azt írtam meg benne, hogy "Miért KATALISZT?" Remek név, azóta szinte a védjegyemmé vált...

Egy kis statisztika: 

Az öt év alatt 320 posztot írtam, ami így oszlott meg évenként:      

2011-ben 95
2012-ben 63
2013-ban 52
2014-ben 61
2015-ben 48

Látszik, hogy induláskor, mint az új seprő, nagyon lelkesen, sokat írtam: január-februárban előfordult, hogy naponta, kétnaponta jelentkeztem friss írással. Később aztán beállt az az ütem, amit mostanában is próbálok tartani, hogy heti 1 új írással igyekszem jelentkezni. Ez nem mindig sikerül teljesen, mert 2011 áprilisa óta másik blogom is van, az In memoriam GÁBOR MIKLÓS, és ott is ezt a heti egy posztot próbálom teljesíteni. 

Tartalmilag nézve a blogot, több nagy téma fedezhető fel benne. Kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordítok városom, Nagykanizsa zenei életének történetére. Már a blog indulása előtt jócskán foglalkoztam ezzel a témával, könyvet is írtam, ez a Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye.



A blogban tovább írom ezt a témát, hiszen sok minden nem fért a kötetbe, másrészt rengeteg új információt is felkutattam azóta. Tervezek új könyvet is, részben felhasználva hozzá, amit a blogban már közzétettem, de lesz még benne más is.

S ha már könyvnél, kiadványnál tartunk: itt a blogban írtam meg először a "Liszt Ferenc és Nagykanizsa" témát, s azt az anyagot kibővítve, átfésülve, összeszerkesztve egy újabb kötetecském láthatott napvilágot:



Egy időben a Kanizsa TV is érdeklődött a város zenei múltjáról szóló írásaim iránt és a K'ARC műsorba több kisfilmet is készítettünk érdekesebb témákról.



A blog indulása óta a facebookon is indítottam oldalakat: a kataliszt oldalon természetesen ezt a blogot és hasonló tartalmakat, képeket, zenéket próbálok terjeszteni. Mellette szerkesztek más oldalakat is, mint például a Gábor Miklós-bloghoz kapcsolódót vagy a Nagykanizsa anno-t. Ezek is vesznek ám el időt a blogírástól...

Sőt, a folyamatos munkák mellett van egy másik nagy tervem is: 2019-ben lesz Gábor Miklós születésének centenáriuma és szeretnék egy róla szóló könyvet, talán az addigi blogbejegyzésekből össze tudnék állítani egy kötetet. 

Visszatérve a kataliszt-blog tartalmi összetételére, a Nagykanizsa-témák mellett a másik nagy csoportot azok az írások jelentik, melyekben legszemélyesebb érdeklődésem különböző témáit próbálom megírogatni. Az egyik ilyen kedvenc témám az opera, művelői közül pedig Plácido Domingo, akit, amit régen sosem hittem volna, már többször is sikerült élőben látnom-hallanom. Így írtam róla olyan posztokat, amelyeket más forrásokra, újságokra, könyvekre alapoztam és szerencsére írhattam sok olyat is, amiben saját élményeimről, tapasztalataimról számolhattam be. És nagyon remélem, hogy lesznek még ilyen élményeim!!!

Van még egy nagy témám, amit régóta kutatok és amit itt a blogban is pedzegettem már, de még úgy igazán nem álltam neki - pedig most már kellene... Ez pedig a zenei emlékhelyek témája - nemcsak a kanizsaiak, hanem kitekintve az egész országra, sőt, esetenként Európára is. Ez még a jövő zenéje :)

Itt születik a blog :)


Egyszóval tervem bőven van, csak dolgozni kell! Viszont kis bánatom, hogy ugyan vannak, alkalmanként gyarapodnak is az olvasóim, de sokszor úgy érzem, hogy van egy határ, amin nem bírok áttörni... Pedig próbálkozom sok mindennel. Most például izgatottan várom, hogy lesz-e valami eredménye annak, hogy egy írással pályáztam a Nyáry Krisztián új kötete kapcsán hirdetett "Merész magyarok" témában...

5 megjegyzés:

Rebecca Blackhorse írta...

Gratulálok a kitartáshoz! És persze köszönöm a sok érdekes olvasnivalót! Ez viszont azt jelenti, hogy nincs lazsálás, mert várjuk a folytatást! :)

Kataliszt írta...

Köszi, Rebecca! Nekem pedig Te vagy a kitartás egyik példája :) És a fantáziáé, amiből nekem sajnos nem igazán jutott... én csak kullogni tudok nagy emberek nyomában, de az is szép...

Strugamano írta...

Még sok boldog szülinapot kívànok!

Kataliszt írta...

Köszönöm szépen Strugamano, azt különösen, hogy legrégebbi olvasóim közé tartozol!

Németh Judit írta...

Gratulálok ! Köszönöm a lelkes búvárkodásodat, további kitartást kívánok ehhez a szép és tartalmas munkához !