Domingo az akasztófa alatt :)

2011. január 14., péntek

Domingo remek szerepe volt Dick Johnson, aki Ramerrez álnéven bandita Kaliforniában, az aranyláz idején Puccini: A Nyugat lánya című operájában. Aztán a banditáról kiderül, hogy a szíve mélyén jó fiú, az opera végén jó útra is tér. Ebben nagy szerepe van az aranyásók által látogatott Polka nevű kocsma tulajdonosának, a szép Minnie-nek, azaz a Nyugat lányának. 
A darab ama ritka kivételek közé tartozik, amelyben Domingónak nem kell a nyílt színen meghalnia, de azért előtte több életveszélyes helyzetben van része. Miután az ellene indult hajtóvadászat során a második felvonásban súlyosan megsebesítették, Minnie pókeren nyerte vissza szerelme szabadságát a lányba szintén szerelmes serifftől. Ez azonban csak rövid haladék volt. A harmadik felvonás ugyanis úgy kezdődik, hogy Ramerrezt megkötözve rángatják be a színre a seriff emberei és már nyakán is a kötél. Előtte azonban elénekli Puccini egyik legszebb áriáját, amelyben azt kéri az aranyásóktól és a serifftől, ne árulják el Minnie-nek, hogy meghalt, és azt főleg ne, hogy hogyan: "Hadd higgyen engem nemesnek és jónak":




Az utolsó pillanatban azonban megérkezik Minnie mint mentőangyal, bár pisztoly is van nála, és sorra meggyőzi a zord aranyásókat, engedjék el a férfit. Ami meg is történik, s Ramerrez és Minnie természetesen dalolva búcsúznak Kaliforniától, hogy valahol máshol kezdjenek új életet.

Domingo több rendezésben is énekelte ezt a neki olyannyira testhezálló szerepet, ebből szerencsére három DVD-n is hozzáférhető (Covent Garden, Scala, Met). Amikor 1983-ban a Covent Gardenben a televíziós közvetítés előkészítésére tartottak próbát, ebben a jelenetben elég sokat kellett ácsorognia kötéllel a nyakán egy rozoga lépcső tetején, miközben a kötél másik végét lent az aranyásók a kórus tagjai markolták. A helyzet bizony nem volt veszélytelen. "Egy rossz mozdulat, és kész vagy!" – mondta később Plácidónak egy barátja. "Tudom – felelte Domingo megjátszott rémülettel , és ha arra gondolok, hogy a marconák fele tenorista!"

0 megjegyzés: