Valentin napra - az utolsó pillanatban

2011. február 14., hétfő

Ma egész nap Erdősy Eugéniáról szóló sorozatomon dolgoztam, és ki is ment a fejemből a Valentin-nap. Bár már alig egy óra van hátra belőle, gyorsan felteszek egy szép áriát egy nagyszerű énekessel, jó lesz ezt hallgatni holnap, holnapután is!
Én most nem a szerelmesek napjaként utalok erre a jeles napra, hanem egyszerűen csak mint névnapra. Így jutott eszembe a romantikus operairodalom egyik alakja, aki még csak nem is főszereplő, de van egy gyönyörű áriája. Ő Margit bátyja, Valentin, aki háborúba készül s az ég oltalmát kéri húgára Gounod: Faust című operájában..
A remek és nem mellesleg nagyon dekoratív orosz bariton, Dmitrij Hvorosztovszkij énekel.
Hölgyek, lehet sóhajtozni!  :))

5 megjegyzés:

Asipike írta...

Hihetetlen, hogy mindig eltalálod az adott énekest akit hallgatok :) Hvorosztovszkij is nagy kedvencem és azon kívül, hogy egy fantasztikus hang birtokosa igencsak jóképű is! :)
1-2 éve dobott piacra egy Mozart Don Giovanni DVD-t ahol a csábító és Leporello szerepét is énekli... most megtaláltam a youtube-n, de korábban már kerestem a DVD-t is... szerintem érdemes belenézni ;) http://www.youtube.com/watch?v=Yy4smzr__kY&feature=BF&playnext=1&list=QL&index=1

Kataliszt írta...

Hű Ági, ez egészen fantasztikus! Még nem ismertem, kösz!!! Kedves olvasók, Ti is nézzetek bele!

Asipike írta...

Igazán nincs mit, bár az általam látott legzseniálisabb Leporello Bryn Terfel volt a sokkal egyszerűbb rendezésű ferrarai előadáson, amit Claudio Abbado vezényelt 1997-ben. :)
http://www.youtube.com/watch?v=FOeC5N1fVJ8

Hihetetlen, hogy mostanában minden asszociációm vége a Don Giovanni, bár a szakdolgozatomat már majdnem egy éve leadtam! :D

Kataliszt írta...

Én most láttam a Mezzón Salzburgból Erwin Schrott-tal. Hát, a rendezésen lehetne vitatkozni, de Schrott remek volt színészileg is. Most láttam először teljes operaszerepben. Hanem Terfel sem lehet semmi ebben a szerepben!
Amúgy jó "kis" téma lehetett a Don Giovanni szakdolgozatnak!!!

Asipike írta...

Én sajnos csak részleteket láttam a Salzburgiból Schrottal, de a rendezés valóban nem volt túl meggyőző... főleg amikor ott lövik magukat az erdőben és hasonló történetek... szerintem ennek nincs helye egy operában, akármennyire is modernek vagyunk...
A konkrét témám nem a Don Giovanni volt, hanem a "d-moll, mint karakterhangnem Mozart műveiben" aminek szerves része volt a D.G nyitány is, de írtam még az Éjkirálynő áriáról a KV 466.-os d-moll zongoraversenyről és a Requiemről is. :)