Plácido Domingo és a Theater an der Wien

2014. január 15., szerda

Legutóbb A két Foscari előadásának helyszínével, a Theater an der Wien impozáns zenetörténeti múltjával ismerkedtünk. Eredetileg oda szántam a mai részt is, de túl hosszú lett volna a poszt, így külön mutatom meg :)


Megpróbáltam összekotorgatni, hogy Plácido Domingo hányszor és milyen művekben fordult már elő ebben a szép színházban. Érdekes módon elég nehéz volt az adatok kikutatása, csak remélni tudom, hogy nem hagytam ki semmit...

2004
Gian Carlo Menotti: Goya című, a nagy spanyol festőművészről készült operájának címszerepe. Az előadás felvétele DVD-n is megjelent.




2006
Az operaműfaj számára visszakapott, modernizált színház újjá-avatásakor a január 8-i nyitókoncertet Plácido Domingo vezényelte. Az érdekes műsor ITT elolvasható.

2008
F. Moreno Torroba: Luisa Fernanda című zarzuelájában Vidal szerepét énekelte

2010 
Daniel Catán: Il Postino című operájában Domingo Pablo Neruda, a költő szerepét énekelte. A mexikói szerző ezt az operáját kifejezetten Domingo számára írta.

és jön

2014. január
Verdi: A két Foscari című operájában Francesco Foscari szerepe:

Ez a fénykép a napokban már Bécsben készült, Domingót a börtönjelenetben mutatja

Hát akkor, úgy gondolom, mindent megtettünk, hogy méltóképpen, felkészülve menjünk Bécsbe és üljünk be megnézni/meghallgatni az operát és benne Plácido Domingót. Azt hiszem, ő valóban ezt érdemli, hiszen tudjuk, hogy Domingo maga is mindent, sőt még annál többet is megtesz egy-egy szerep, opera és előadás érdekében.

Végül itt van teljes Foscari-sorozatom tartalomjegyzéke:

 Bevezető egy ismeretlen Verdi-operához
Alapvető segédeszközök az operával való ismerkedéshez

A két Foscari a történelemben
Az opera valós alapja

A két Foscari az irodalomban
Byron drámája

A két Foscari a képzőművészetben
Középkori és romantikus ábrázolások

A két Foscari és Verdi
Az opera keletkezésének körülményei

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 1.
Az előzmények, amiket jó ismerni, mert A két Foscari olyan opera, ahol már majdnem minden megtörtént, mire a nyitány megkezdődik...

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 2. 
Az opera nyitánya és az 1. felvonás 1. jelenete: a tanácsosok és Jacopo áriája

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 3.
1. felvonás 2. kép: Lucrezia áriája és jelenete
1. felvonás 3. kép: Francesco Foscari áriája és jelenete Lucreziával

 Hallgassuk együtt A két Foscari-t 4. 
2. felvonás 1. kép: a börtönjelenet

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 5. 
2. felvonás 2. kép: Ítélethirdetés -a nagy tanácstermi jelenet

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 6.
3. felvonás 1. kép: kikötői jelenet

Hallgassuk együtt A két Foscari-t 7.
3. felvonás 2. kép: a zárójelenet

Színház a láthatatlan folyónál
A Theater an der Wien története 1801-től napjainkig    

2 megjegyzés:

mabri írta...

Nagyon tetszik ez a blog! Véletlenül bukkantam rá, egy rádióműsorban hallottam, de csak fél füllel a Fidelióról meg a Theater an der Wienről. Nemrégiben volt ott egy koncert abból az alkalomból, hogy a színház 10 éve stagione (?) operaház. Volt egy-két név is, egy híres zenei vezető, aki már 85 éves, és tavalytól már nem dolgozik, sajnos a nevére nem emlékszem, meg az utódjáéra sem, meg az zenekar nevére sem, amit irányítanak, pedig nagyon híres, már ötvenegynehány éves... Mint látszik, nem vagyok nagy zeneértő, de a zene körüli dolgok érdekelnek, történetek, adatok, életrajzok, érdekességek... Próbáltam megkeresni ezeket a neveket, és közben akadtam rá a blogra, de megjegyeztem, és fogom böngészni :) Gratulálok hozzá! Üdvözlettel: Mattyasovszky Brigitta

Kataliszt írta...

Kedves Brigitta, egy kissé későn akadtam rá kedves hozzászólásodra. Amióta a facebook-on is csináltam egy kataliszt-es oldalt, a reagálások többnyire oda érkeznek és emiatt kevésbé szoktam idefigyelni - bocsánat! Igyekszem ezentúl gyakrabban megnézni az itteni megjegyzés-rovatot. Nagyon köszönöm a visszajelzést! Remélem, máskor is ellátogatsz ide (bocsánat a tegezésért, remélem, nem sértelek vele, bár nem tudom, életkorilag hogy viszonyulunk).