Miért "Kataliszt"?

2011. január 8., szombat

Felhasználónevem unokahúgom, Eszter zseniális leleménye. Az egyszerűbb része az, hogy keresztnevemet összeolvasztotta kedvenc zeneszerzőm vezetéknevével. Viszont egy csavart is tartalmaz, ami elsőre csak a beavatottaknak tűnik fel, s ők rögtön gyanakodni kezdenek, nem könyvtárossal állnak-e szemben. Ugyanis ugyanígy hangzik a könyvtáros szakma egyik legnépszerűbb levelezőlistájának neve is, csak azt s-sel írják: katalist.

A blogger egyszer, régen Liszt szülőháza előtt

Így Eszter - aki, mondanom sem kell, szintén könyvtáros - találmánya révén ez a kilenc betű összefoglal engem, legfőbb hobbimat, a klasszikus zenét, nevesíti egyik nagy kedvencemet, és egyúttal szimbolizálja, hogy könyvtáros vagyok.
Egész pontosan csak voltam könyvtáros: nemrégen kezdtem el nyugdíjas életemet, ezért is van időm végre elindítani ezt a blogot. De azt hiszem, rosszul fogalmaztam: még ha nem is járok be naponta dolgozni, én ma is könyvtáros vagyok és az is maradok. Attól tartok, csak ezen a módon vagyok képes viszonyulni a világhoz: gyűjteni, rendszerezni és szétsugározni a kulturális értékeket, információkat, miközben magam is megannyi élményhez jutok. Mindezt eddig sem csak a munkahelyemen csináltam, úgyhogy a lényeget tekintve nem sok dolog változik. Csak az  időm lett több és megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozzam, amik a legjobban érdekelnek.
 S ha már szó esett Liszt Ferencről, máris kerítsünk alkalmat egy kis zenehallgatásra!
 "Nagy kromatikus galopp" című darabját Cziffra György játssza. Hozzáértők úgy vélik, Cziffra zongoratechnikája közelíti meg talán a legjobban Liszt Ferenc zongorázását. Liszt minden idők legnagyobb zongoraművésze volt. Játékáról hangfelvétel nem maradt fenn, kortársai visszaemlékezései  és nem utolsó sorban saját zongoraművei támasztják alá az előbbi megállapítást. A most Cziffra által játszott darab is ezt igazolja. Liszt saját magának írta még koncertező zongoraművész korában, s egyetlen célja volt vele, hogy virtuozitását a maga tökéletességében és sokoldalúságában megmutassa, s legyen a hangversenyek végére egy hatásos ráadás-darabja.
A felvétel szerencsére élő, így jól megfigyelhetjük Cziffra  ujjainak  elképesztő röpködését a zongora billentyűi fölött:


14 megjegyzés:

repaful írta...

Szia Kataliszt!

Ahogy olvastam Maimonit rólad, rögtön tudtam, hogy nagykanizsai vagy és a könyvtárban dolgoztál-)) Annyira bennem maradt a verseny is ahol nyertél. Rendszeres olvasód leszek az már biztos-))
Üdvözlettel: répafül

Bilonka írta...

Gyakran be fogok nézni hozzád. Tetszik a stílusod, tetszik a kultúrblog ötlete. Teljék sok örömöd a távkönyvtárosságban is! :-)

Kataliszt írta...

Kedves Répafül és Bilonka, Ti vagytok az első nem-családtag követőim és kommentelőim, köszönöm a biztatásotokat. Ez a blog még csak egy kis kezdemény, de igyekszem felfejleszteni. Remélem, sokszor fogunk így virtuálisan találkozni.

Asipike írta...

Kedves Kataliszt!

Szívből gratulálok és sok sikert kívánok a bloghoz én biztosan minden bejegyzést olvasni fogok! :)

Főz és fecseg írta...

Kedves Kataliszt!
Szeretettel üdvözöllek! A blogod kinézete gyönyörű, a tartalma fantasztikus(-an lelkes)! Gratulálok,feltétlenül olvasni fogom!
Éva

Kataliszt írta...

Kedves Éva, örülök, hogy a külseje és belseje egyaránt tetszik. Nagyon remélem, hogy a belsejével továbbra sem fogok csalódást okozni!

Strugamano írta...

Kedves Kata!

A próbálkozás meghozta a gyümölcsét. Most már mindenki tud megjegyzést hagyni nálad.
Ezúton gratulálok a blogodhoz!

Szeretettel: Strugamano

Kataliszt írta...

Örülök, és köszönöm a segítségedet!

wildgica írta...

Gratula a bloghoz, rendszeres olvasója leszek, és természetesen beteszem a KIT Hírlevélbe is. :)

Kataliszt írta...

Köszi! Egyébként el vagyok hűlve, hogy milyen gyorsan terjed, úgyhogy fel kell kötnöm a felkötnivalót!

Trinity írta...

Kedves Kati, gratulálok a blogodhoz, azonnal rajongód lettem :-)
üdv a Hangtárnok nevében Egerből,
Marianna

Kataliszt írta...

Kedves Marianna, köszönöm, azt pedig külön is, hogy reklámozol a Hangtárnok oldalán.

Kollonay Zoltán írta...

Kedves Kati!
Tetszik, ahogy magadról írtál, és ahogy ezt a blogot is vezeted, mert önmagad adod. Sokszor találkoztunk a könyvtárban, ahol dokumentumokkal, zenékkel, konkrétumokkal segítettél, de a szakmai dolgokon kívül mindig azzal ajándékoztál meg, hogy azokat, és saját kutatásaid, gyűjtéseid sztorijait is elmesélted. Tetted ezt tüneményes szuggesztivitással, szeretettel, úgy, mint ahogy itt a bejegyzéseidet is írod, szakszerűen és élményszerűen. Kívánom, hogy ez a sziporkázás, hasonlóan Liszt: Kromatikus galoppjának virtuóz csilingeléséhez, minél több olvasóhoz eljusson, és szerezzen nekik is örömet ebben a blogban, ami egy falak és határok nélküli nagy internetes könyvtárban íródik, egy igazi, de több mint könyvtáros által. Szeretettel:
Kollonay Zoltán
www.kollonay.hu

Kataliszt írta...

Szia Zoli, nagyon szépen köszönöm! Mivel ezt egy gyakorló muzsikus írta, sokat jelent nekem, mert én csak egy kontár vagyok :)