A zenei emlékhelyekről

2011. január 10., hétfő

Ha jól számolom, lassan két évtizede gyűjtögetem a zenei emlékhelyeket az egész ország területén, sőt, el-elkalandozok külföldre is, bár oda többnyire csak virtuálisan.
Mit is értek emlékhelyen? Olyan házakat, épületeket, helyeket, ahol zenei szempontból fontos dolgok történtek: például született, élt vagy elhunyt egy-egy híres muzsikus, vagy fellépett, vendégeskedett és sorolhatnám a további kapcsolódási pontokat. Azt találtam, hogy míg az írók, költők ilyen helyei többnyire jól feltártak, emléktáblával gyakran megjelöltek, könyvben is összegyűjtöttek, a muzsikusok esetében ez nincs mindig így - bár van természetesen sok jeles kivétel. Úgy gondoltam, hogy a magam eszközeivel megpróbálkozom a hiány pótlásával.
Miért érzem ezt fontosnak? Azt hiszem, tényleg létezik olyan, hogy "a hely szelleme". Egy-egy ilyen hely meglátogatása során az ember sokszor többet megért és főleg megérez a korszellemből és az illető muzsikus egyéniségéből, művészetéből, mint valamely elvont fejtegetésből.
S hogy hogyan találtam rá a témára? Természetesen Liszt Ferenccel kezdődött :). Volt életemben egy körülbelül háromnegyed év, amikor minden szabad időmet a Liszttel való közelebbi megismerkedéssel töltöttem, egy televíziós vetélkedőre való felkészülés okán. Akkoriban sikerült teljesen "beleszeretnem".
Amikor a vetélkedő első fordulójára tartva először mentem a Kossuth téri metróállomásról a Szabadság térre, a Magyar Televízió akkori épületébe, a Nádor utcában feltűnt egy emléktábla, amely szerint itt volt Liszt Ferenc első állandó pesti lakása. Persze megálltam, próbáltam elképzelni az akkor hatvanas évei elején járó Lisztet, amint erre sétál...
Nem sokkal később Kőszegen jártam, akkor már tudatosan kerestem meg az ún. Bálházat, mert tudtam, hogy Liszt ott egykor hangversenyt adott. És akkor jött az ötlet: az irodalmi emlékhelyekről van már egy nagyszerű könyv, de a zeneiekről nincs, hát majd én megcsinálom! Ha tudtam volna, mekkora munkába fogok...
Attól kezdve az összes szabadságomat úgy töltöttem, hogy olyan helyekre utaztam, ahol tudtam, jócskán vannak zenei emlékhelyek, az év fennmaradó részében pedig könyvtári kutatásokat végeztem a témában, előkészítve az utazásokat. Talán legemlékezetesebb kirándulásom az első volt, amikor Szekszárdot kerestem fel, amely Budapest és Sopron mellett Liszt életének legfontosabb helyszíne.  Majd következett Pécs, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza... Lassan kialakult a gyűjtési módszerem, ami mára - hála a technikának - sokkal könnyebb, mint az elején. Akkor még nem volt számítógépem, jó könyvtáros módjára minden információt céduláztam. Nem volt még digitális fényképezőgépem sem és bizony sokszor derült ki itthon, hogy nem lett jó egy-egy, az ország túlsó felén készített képem...
Egy másik Liszt.emlékhelynél: Buda, Úri utca 43.
A lassan két évtizede folyó utazások közben egyre jobban megismertem az országot. Jártam olyan helyeken, amelyeket egyébként nem jutott volna eszembe meglátogatni és csodálkozva fedeztem fel értékeiket. S ha már elmentem az ország valamelyik távolabbi, vagy akár közelebbi városába, falujába, persze előzetes tájékozódás, felkészülés után, akkor már nem csak a zenei emlékhelyeket kerestem meg. Így sokkal nagyobb hozadéka lett ennek a húsz évnek, mint eredetileg gondoltam, és ez a sok emlék és élmény most már mindig megmarad nekem. De azért remélem, hogy tárgyiasulni is fog könyv formájában és most már itt a blogon is.




8 megjegyzés:

Bilonka írta...

Amikor Móni bemutatott téged a blogján, azt hittem, hogy zenetudós vagy. Tévedtem, és mégsem. Autodidakta módon óriási ismeretanyagot halmoztál fel. Jó, hogy nem tartogatod tovább, hanem átadod nekünk. :-)
Javaslom, hogy a könyved írásával is foglalkozz!
Miféle vetélkedőn vettél részt, és mi lett az eredménye?

Kataliszt írta...

Kedves Bilonka, tényleg, fogok írni arról is valamit, hogy én nem vagyok muzsikus (sajnos), nehogy félreértés legyen körülöttem, csak könyvtárosként "ástam bele" magamat a zenetörténetbe és kapcsolt részeibe. A 80-as évek végétől több vetélkedőben is részt vettem a televízióban, ezek mind Czigány György nevéhez fűződtek: a "Szó, zene, kép" több sorozatában és ami nekem a csúcs volt, a Liszt vetélkedőben, hát, egyiken sem sikertelenül - de nem szeretném itt részletezni, mert dicsekvésnek tűnhet. A legvégén még kirándultam egyet az egyik kereskedelmi tv-be is, amikor még nem ilyen förtelmes vetélkedőik voltak, ma már semmi pénzért nem mennék oda.

ZeneAndi írta...

Kedves Kataliszt!

A zenei könyvtárosok levelező listáján kaptam hírt felőled, azonnal elolvastam a blogot. Fantasztikus az ötlet, a kitartás példaértékű:)
Jelenleg Liszt-előadásra készülök. A szekszárdi emlékekről szívesen váltanék magánlevelet.
Andrea

Kataliszt írta...

Kedves Andrea, bent vagyok a zenei könyvtárosok levelezőlistájában, ott is ugyanezzel a névvel. Köszönöm az érdeklődésedet és természetesen szívesen értekezek veled Szekszárdról!

Névtelen írta...

Kedeves Kataliszt,

gratulálok a bloghoz, remélem, hogy sikered lesz vele, és mindenki gyarapszik általa...
Szeretnék egy információt megosztani Veled: most készül egy könyv, amely utikalauzként Liszt budapesti (pesti és budai) lakásait és azokat a helyeket mutatja be - járja körül, ahol Liszt megfordult. Ez alapján két-három sétát is lehet tenni "Liszt nyomában" . Február elején lesz a könyvbemutató. Ezen kívül van egy kollégám, aki évek óta gyűjti a Liszt-emlékhelyeket Magyarországon és ahol lehet, a világban is, lehetőség szerint fényképpel is.
Üdv
Klaris

Kataliszt írta...

Kedves Klaris, ha írnál egy e-mailt nekem, a címet megtalálod a blogon, akkor szívesen beszélgetek erről priviben.

Grégász Miklós írta...

Remek a blog!
Sok sikert hozzá!
Üdvözlettel
Miklós

Kataliszt írta...

Köszönöm!!! Kérhetek egy kis népszerűsítést?